8 produktów spożywczych, które pomagają rozrzedzić krew, zapobiegają zakrzepicy i zawałom serca
Bardzo ważne jest utrzymanie prawidłowej gęstości krwi, ponieważ nadmierna gęstość krwi może spowodować poważne uszkodzenie układu sercowo-naczyniowego. Osoby podatne na zakrzepy krwi przyjmują specjalne leki – antykoagulanty, które rozrzedzają krew. Jednak nawet proste naturalne produkty zapewniają zapobieganie zakrzepicy. Które z nich, zapytasz?
Naturalne środki rozrzedzające krew
Skrzepy krwi blokują nawet największe naczynia krwionośne. To z kolei prowadzi do zawału serca, udaru mózgu i innych poważnych patologii. Naturalne produkty pomogą rozrzedzić krew, ich skuteczność jest oczywiście niższa niż leków, ale ich działanie jest całkowicie nieszkodliwe. Można je bezpiecznie stosować profilaktycznie.
1. czosnek
Surowy czosnek doskonale zapobiega miażdżycy. Chorobie towarzyszy rozwój formacji na wewnętrznych ścianach naczyń krwionośnych, co zakłóca normalne krążenie krwi. Ponadto czosnek normalizuje ciśnienie krwi, więc jego korzyści dla układu sercowo-naczyniowego są po prostu niezastąpione. Ogromną zaletą czosnku jest to, że można go aktywnie stosować w różnych potrawach, co ogranicza ilość dodawanej soli.
2. pieprz cayenne
Ten rodzaj przyprawy jest dość ostry i ma wyjątkowy pikantny smak. Można go używać do rozrzedzania krwi. Pieprz kajeński zawiera salicylany, które bezpośrednio spełniają pożądaną funkcję. Te same związki znajdują się w aspirynie, która również może rozrzedzać krew.
3. kurkuma
Unikalna substancja kurkumina znajduje się w dużych ilościach w popularnej przyprawie. Substancja ta ma wiele przydatnych właściwości, w tym zwalczanie szkodliwego cholesterolu. Kurkumina obniża poziom cholesterolu całkowitego we krwi, zapobiegając w ten sposób tworzeniu się blaszek miażdżycowych.
4. Imbir
Korzeń imbiru ma właściwości podobne do kurkumy. Jest to również silny produkt przeciwzapalny, który pozwala leczyć całe ciało. Maksymalne korzyści z imbiru można uzyskać, spożywając go w postaci świeżej. Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem jest dodanie małego kawałka korzenia do herbaty.
5. Cynamon
Wspomniana kurkumina znajduje się również w cynamonie, ale w mniejszych ilościach. Dlatego cynamon jest również bardzo przydatny – a tę przyprawę można jeść ze świeżym chlebem. Dodawaj cynamon do napojów, wszystkich posiłków i deserów, a ciśnienie krwi się unormuje, stany zapalne zostaną wyeliminowane, a cholesterol zostanie bezpiecznie usunięty.
6. Ananas
Korzyści ze stosowania ananasa jako antykoagulantu nie są jeszcze w pełni zrozumiałe. Jednak skład owocu zawiera substancję, która nadal ma działanie upłynniające. Jest nią bromelaina. Substancja ta, oprócz działania przeciwzakrzepowego, łagodzi stany zapalne, dzięki czemu działa kompleksowo.
7. Żurawina
Przeciwutleniacze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pomagają oczyścić organizm ze szkodliwych, toksycznych substancji, które powodują rozwój różnych patologii. Żurawina jest bogata w naturalne przeciwutleniacze, które skutecznie oczyszczają organizm, wzmacniają funkcje odpornościowe, łagodzą stany zapalne i wzmacniają narządy układu sercowo-naczyniowego.
8) Pomidory
Pomidory są uważane za jeden z najbardziej przydatnych produktów dla serca, krwi i naczyń krwionośnych. Zawierają wystarczającą ilość witaminy C i likopenu, aby wzmocnić układ krążenia w jak najkrótszym czasie.
Substancje te pomagają wzmocnić mięsień sercowy i ściany naczyń krwionośnych, dzięki czemu ryzyko ich pęknięcia jest znacznie zmniejszone.
Jeśli włączysz do swojej diety przynajmniej kilka z tych produktów, nie musisz obawiać się ryzyka zakrzepicy. Pamiętaj jednak, że wszelkie problemy zdrowotne, które utrzymują się przez dłuższy czas, należy skonsultować z lekarzem!





