Nie bez powodu nazywany jest najzdrowszym owocem świata. Chroni przed udarem, zawałem serca i wspomaga odchudzanie!
Daktyle mają szeroki zakres wartości zdrowotnych i odżywczych i dlatego są uważane za najzdrowsze owoce na świecie.
Są bogatym źródłem naturalnego błonnika niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Powinieneś to wiedzieć.
Naturalny cukier zawarty w daktylach jest doskonałą alternatywą dla zwykłego cukru. Są lekkostrawne i zmniejszają uczucie głodu.
Od anemii, wysokiego ciśnienia krwi, cholesterolu po raka… z których wszystkie daty pomagają leczyć.
Doskonałe źródło żelaza
Osoby cierpiące na anemię powinny jeść jak najwięcej daktyli, ponieważ są one doskonałym źródłem żelaza. 100 gramów daktyli zawiera około 11 procent zalecanej dziennej wartości żelaza.
Żelazo, jako składnik hemoglobiny znajdującej się w czerwonych krwinkach, decyduje o zdolności krwi do przenoszenia tlenu. Największe zapotrzebowanie na żelazo wykazują rosnące dzieci i kobiety w ciąży.
Witaminy dla oczu (poprawiają widzenie)
Ponieważ daktyle zawierają luteinę i zeaksantynę, nazywane są „witaminami dla oczu”. Luteina i zeaksantyna są szczególnie ważne dla siatkówki i plamki żółtej oka, ponieważ wspierają komórki nabłonka, które zapewniają dobre widzenie i mogą zapobiegać uszkodzeniom plamki żółtej, które występują w starszym wieku. Jeśli chcesz zachować dobry wzrok, powinieneś jeść daktyle tak często, jak to możliwe.

Zatrzymują biegunkę
Daktyle zawierają potas, który pomaga powstrzymać biegunkę. Ponadto daktyle pomagają przywrócić florę jelitową tak szybko, jak to możliwe.
Regularne spożywanie daktyli ułatwia jelitom produkcję „przyjaznych” bakterii.
Lekarstwo na twarde stolce i zaparcia
Oprócz powstrzymywania biegunki, daktyle mogą pomóc organizmowi szybciej i łatwiej trawić pokarm. Warto wziąć kilka daktyli i namoczyć je wieczorem w czystej wodzie. Daktyle wydzielają w nocy sok, który jest doskonałym środkiem przeczyszczającym i pobudza leniwe jelita.
W USA daktyle są pakowane w małe buteleczki jako lekarstwo i przepisywane na zaparcia.
100 gramów daktyli (10-21 daktyli) zawiera 8,5 grama błonnika. WHO zaleca wysokie spożycie błonnika nie tylko w celu ochrony przed twardymi stolcami, ale także ze względu na wiele innych korzyści.
Ułatwia poród
Eksperyment przeprowadzony na Uniwersytecie Nauki i Technologii w Jordanii wykazał, że spożywanie daktyli na cztery tygodnie przed porodem może złagodzić bóle porodowe i zmniejszyć krwawienie.
Oto przepis na pyszne ciasteczka:
paczka daktyli (ok. 12 sztuk), 1 szklanka płatków owsianych, pół szklanki płatków kokosowych, 2 łyżki oleju kokosowego, orzechy włoskie, rodzynki
Zalej daktyle wrzątkiem i odstaw na 20 minut, a następnie drobno zmiel daktyle, płatki owsiane i dowolną ilość orzechów. Dodać resztę składników. Uformuj cukierki i piecz w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez około 15 minut.
Czy te informacje były dla Ciebie przydatne? Podziel się tym postem ze znajomymi!





