Nie wyrzucaj skórek mandarynek! Gdy już wiesz, do czego można je wykorzystać, zaczniesz robić z nimi to samo
Prawie nikt nie wie o takim zastosowaniu skórek mandarynek! Nie można ich już wyrzucać…
Marmolada mandarynkowa oczaruje Cię swoim smakiem! Zdecydowanie warto spróbować!
Składniki:
1,5 kg mandarynek, 700 g cukru, 1 szklanka soku mandarynkowego lub pomarańczowego (225 ml), sok z 1 cytryny, 1 łyżka masła, 1 cała laska cynamonu, 1 łyżka sody oczyszczonej.
Procedura:
Umyj i obierz mandarynki o grubej skórce. Zalej skórki mandarynek odpowiednią ilością wody, dodaj łyżkę sody oczyszczonej, wymieszaj, przykryj i odstaw na 30 minut.
Usuń wszelkie białe żyłki z obranych mandarynek.
Po 30 minutach dokładnie opłucz naskórek w czystej wodzie. Umieścić je w rondlu, przykryć wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 5 minut. Odcedzić wodę, wlać czystą wodę do garnka, doprowadzić do wrzenia, dodać skórki mandarynek i gotować przez kolejne 5 minut, aby usunąć gorycz. Odcedzić.
Umieścić skórki w rondlu, wlać sok pomarańczowy, dodać połowę cukru i oczyszczone mandarynki, posypać pozostałym cukrem i dokładnie wymieszać. Przykryć, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut, następnie odkryć i gotować przez kolejne 25 minut. Podczas gotowania zbierać pianę z powierzchni. Zmiksować ugotowane mandarynki blenderem zanurzeniowym na gładką masę.
Gotować na małym ogniu przez kolejne 20 minut (lub dłużej, aż do osiągnięcia pożądanej grubości), mieszając od czasu do czasu. Dodać cynamon i łyżeczkę masła, wymieszać i gotować przez kolejne 5 minut.
Na koniec dodać sok z jednej cytryny i gotować przez kolejne 5 minut. Przygotowaną marmoladę mandarynkową przelać do czystych słoików, dobrze zamknąć, przykryć ciepłym kocem i pozostawić do ostygnięcia. Smacznego!





